Search

INFO

Hyvää uutta vuotta!

Sekä hieman asiaa rakettien ampumisesta kentällä

Nummelan Lentokenttäyhdistys toivottaa erittäin hyvää uutta vuotta kaikille

Rakettien ampuminen herättää suuria tunteita monella niin puolesta kuin vastaan. Myös Traficomilla on hieman asiantynkää niistä, sekä miten ne sopivat yhteen lentokentän ja siellä tapahtuvan ilmaliikenteen kanssa.

Tiedetään että lentokenttä on rakettien ampumispaikkaana kovassa suosisossa mutta koska tällä hetkellä Nummelan lentokenttä on hyväksytty myös pimeällä tapahtuvaan lentotoimintaan ja pimeäähän nyt valitettavasti on, jopa suurin osa vuorokaudesta, niin rakettien ampuminen siellä aiheuttaa suuren riskin. 

Älä ammu ilotulitteita lentokenttien läheisyydessä

Traficom 28.12.2023, 08:05
 

Monen uuden vuoden juhlintaan kuuluu ilotulitteet. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom haluaa muistuttaa, että lentoasemien ja lentopaikkojen läheisyydessä ilotulitteiden ampumista tulee välttää.  Osa ilotulitteista voi nousta hyvinkin korkealle ja liian lähelle joutuessaan haitata laskeutuvan tai nousevan lennon turvallisuutta. Ilotulite voi hetkellisesi sokaista lentäjän ja häiritä keskittymistä.

Lentoasemien ja lentopaikkojen läheisyydessä tulee harkita tarkkaan, onko ilotulitteiden käyttö turvallista. Ilmailulain mukaan toiminta, joka aiheuttaa lentoliikenteelle vaaraa tai häiritsee lentoliikenteen sujuvuutta, on kielletty.

“Lentohenkilökunnan tehtävä on varmistaa lennon turvallisuus kaikkina hetkinä. Lentäjä voi hetkellisesti sokaistua tai säikähtää ilotulitetta, mikä vaikeuttaa lentäjän keskittymistä. Kun lennetään matalalla, lentäjän pimeänäkökyvyn säilyminen on välttämätöntä. Pahimmillaan esimerkiksi kriittinen pelastusoperaatio voi keskeytyä ja avunsaanti viivästyä”, sanoo ylitarkastaja Veli-Matti Sääskilahti.

Ilotulitteet riski lentoonlähdön ja laskeutumisen aikana

Itse lentoasemilla tai -paikoilla ilotulitteita ei saa ampua, ja ilotulitteiden käyttöä niiden läheisyydessä tulee välttää erityisesti kiitoteiden suuntaisilla alueilla. Ilotulitteen ja lentokoneen kohtaaminen voi olla riski lentoonlähdön ja laskeutumisen aikana.

Ilotulitteiden ampumiseen liittyviä rajoituksia ja kieltoja lentoasemien sekä lentopaikkojen ympäristössä voi tarkastella esimerkiksi Traficomin ilmatilasovelluksen avulla valitsemalla valikosta näkyviin UAS-ilmatilavyöhykkeet:

  • UAS-ilmatilavyöhykkeellä A ilotulitteiden käyttö on kielletty.
  • UAS-ilmatilavyöhykkeellä B ilotulitteiden käyttöä tulee välttää erityisesti kiitoteiden suuntaisilla alueilla.
  • Helikopterilentopaikkojen suojaksi perustetulla UAS-ilmatilavyöhykkeellä ilotulitteiden käyttö on kielletty.

Traficom saa vuosittain muutamia turvallisuuspoikkeamailmoituksia ilma-aluksen ja ilotulitteen kohtaamisesta.

On hyvä myös muistaa, jos on matkustamassa uudenvuoden viettoon lentämällä, ettei ilotulitteita tai tähtisädetikkuja voi ottaa lentokoneeseen mukaan ollenkaan, ei edes ruumaan.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Veli-Matti Sääskilahti, , p. 029 534 6064

Lue myös:

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes): Ilotuliteohjeet
Poliisi: Ilmoita ilotulitusnäytöksestä
Pelastustoimi: Ilotulitus

Täältä voit lukea koko tiedotteen: https://www.epressi.com/tiedotteet/ilmailu/ala-ammu-ilotulitteita-lentokenttien-laheisyydessa.html

EFNU by Night

Lumenpoistoa kentältä

Pilot-in-Command fee

Here you can order the invoice for your Pilot in Command Fee. This allows you to land at Nummela Airfield for one year as many times you like.